logo projektu interreg cz_pl
Strona internetowa wykonana w ramach projektu nr CZ.11.4.120/0.0/0.0/15_006/0000086 pn „Bolesławiec-Vrchlabí – aktywna transgraniczna współpraca muzeów”, dofinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu INTERREG V-A Republika Czeska – Polska 2014-2020.

   bilety  |  kontakt | PL | CZ | EN

Ciasteczka Emila Jelincka

Ciasteczka Emila Jelincka

Okres świąteczny często kojarzy nam się z zapachem domowych wypieków. Przed wojną w naszym mieście sporą popularnością cieszyły się przepisy kulinarne, w tym cukiernicze, Emila Jelincka (1834–1911), który w 1878 r. przybył do Bunzlau (Bolesławca) z Pragi. Tu razem z córką Augustą otworzył małą jadłodajnię „Zum Krug”, w której podawano tylko śląskie potrawy.

Około 1900 r. Emil z powodu zdrowotnych wycofał się z pracy w zawodzie i zaczął pisać książkę kucharską. Jadłodajnię prowadziły w dalszym ciągu, aż do roku 1934, Augusta ze swoją córką Clarą Wilhelminą. W 1929 r. urodziła się prawnuczka Emila Elfriede, która zerwała z rodzinną tradycją i wybrała inny zawód. W czasie II wojny światowej Clara Wilhelmina z córką Elfriedą wyjechały z Bolesławca do krewnych mieszkających w Norymberdze, a następnie do Erlangen.

Z zachowanych pamiątek z Bolesławca pozostała Elfriedzie m.in. książka kucharska pradziadka Emila. Kilka pochodzących z niej przepisów zamieszczono w książce Haralda Saula Unvergessliche Küche Schlesien. Traditionelle Familienrezepte und ihre Geschichten, wydanej w Monachium w 2009 r.

Zachęcamy do ich wypróbowania i pochwalenia się efektami

Ozdoby choinkowe Jelincka
Ciasteczka Emila Jelincka

Ciasto:
500 g mąki pszennej,
1 opakowanie proszku do pieczenia,
2 opakowania cukru waniliowego,
2 jajka,
8 łyżek mleka,
10 g cynamonu,
1 szczypta mielonych goździków.
Polewa:
Polewa cytrynowa z 150 g cukru pudru, 2 łyżek soku z cytryny i 1 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego.
Posypka:
Kolorowy cukier i posypka czekoladowa.

Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać na stolnicy. Pośrodku zrobić wgłębienie i dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, mleko i przyprawy. Wszystko zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wyciąć koła z formy i położyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec 10-15 minut w temp. 180°C. Jeszcze ciepłe ciastka posmarować polewą cytrynową i posypać cukrem oraz posypką czekoladową.

Bolesławieckie ciastka migdałowe
Ciasteczka Emila Jelincka

Składniki:
200 g cukru,
100 g marchewki,
3 g cynamonu,
3 g szczypta mielonych goździków,
3 g gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
0,5 opakowania proszku do pieczenia,
300 g mąki pszennej,
100 g posiekanych migdałów,
100 g pokrojonych fig,
1 jajko,
2 łyżki mleka,
parę przepołowionych migdałów do ozdoby.

Cukier podgrzać w garnku, aż się rozpuści. Do cukru dodać startą marchewkę i przyprawy. Wszystko podgrzać. Po ostudzeniu dodać jajko.
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać na stolnicy, zrobić dołek i dodać ostudzoną masę cukrowo-marchewkową. Dodać pokrojone figi i migdały. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wymieszać jajko z mlekiem. Wyciąć formy z ciasta,i posmarować jajkiem z mlekiem i posypać migdałami. Piec 10-15 minut w średniej temperaturze na jasnobrązowy kolor.

Godziny otwarcia
w dni świąteczne
w maju 2024 r.

1 maja (środa)
Święto Pracy

Muzeum Ceramiki

11.00-17.00

Centrum Dawnych Technik Garncarskich

nieczynne

Punkt Informacji Turystycznej

10.00-16.00

3 maja (piątek)
Święto Konstytucji 3 maja

Muzeum Ceramiki

11.00-17.00

Centrum Dawnych Technik Garncarskich

nieczynne

Punkt Informacji Turystycznej

10.00-16.00

19 maja (niedziela)
Zielone Świątki

Muzeum Ceramiki

nieczynne

Centrum Dawnych Technik Garncarskich

nieczynne

Punkt Informacji Turystycznej

nieczynne

30 maja (czwartek)
Boże Ciało

Muzeum Ceramiki

nieczynne

Centrum Dawnych Technik Garncarskich

nieczynne

Punkt Informacji Turystycznej

nieczynne

Skip to content