Słoneczna i pogodna aura złotej polskiej jesieni zachęca do spacerów. W trakcie jesiennych wędrówek warto zajrzeć na bolesławiecki rynek, gdzie prezentowana jest wystawa planszowa „Smaki dziedzictwa – wielonarodowa kuchnia bolesławian”, przygotowana przez Muzeum Ceramiki w Bolesławcu.
Przybliża ona tradycje i zwyczaje kulinarne polskich osadników, którzy tuż po wojnie przyjechali do Bolesławca z różnych stron świata: z terenów byłej Jugosławii, Kresów Wschodnich, Francji i Polski centralnej. Przywozili tu ze sobą kulturę regionów, w których się wychowali. Ich odrębność przejawiała się w mowie, ubiorze, przedmiotach codziennego użytku, a także w potrawach spożywanych na co dzień i od święta. W nowej, wielokulturowej rzeczywistości te różnice szybko zaczęły się zacierać, a wiele oryginalnych zwyczajów i tradycji odeszło w niepamięć.
Nieocenione dla zachowania wiedzy o obyczajowości pierwszych polskich mieszkańców naszego regionu są zwłaszcza kroniki i publikacje pioniera powojennych badań nad kulturą materialna i niematerialną regionu, krajoznawcy i propagatora turystyki Leona Piątkowskiego. Dzięki wystawie można także zapoznać się z przepisami na dania charakterystyczne dla poszczególnych grup osadników, przekazanymi przez ich potomków: barszcz ukraiński (Kresy Wschodnie), pyry z gzikiem (Wielkopolska), pitę (tereny byłej Jugosławii) czy pain perdu (tost z Francji).
Muzeum Ceramiki
11.00-17.00
Centrum Dawnych Technik Garncarskich
nieczynne
Punkt Informacji Turystycznej
10.00-16.00
Muzeum Ceramiki
11.00-17.00
Centrum Dawnych Technik Garncarskich
nieczynne
Punkt Informacji Turystycznej
10.00-16.00
Muzeum Ceramiki
nieczynne
Centrum Dawnych Technik Garncarskich
nieczynne
Punkt Informacji Turystycznej
nieczynne
Muzeum Ceramiki
nieczynne
Centrum Dawnych Technik Garncarskich
nieczynne
Punkt Informacji Turystycznej
nieczynne