Okres świąteczny często kojarzy nam się z zapachem domowych wypieków. Przed wojną w naszym mieście sporą popularnością cieszyły się przepisy kulinarne, w tym cukiernicze, Emila Jelincka (1834–1911), który w 1878 r. przybył do Bunzlau (Bolesławca) z Pragi. Tu razem z córką Augustą otworzył małą jadłodajnię „Zum Krug”, w której podawano tylko śląskie potrawy.
Około 1900 r. Emil z powodu zdrowotnych wycofał się z pracy w zawodzie i zaczął pisać książkę kucharską. Jadłodajnię prowadziły w dalszym ciągu, aż do roku 1934, Augusta ze swoją córką Clarą Wilhelminą. W 1929 r. urodziła się prawnuczka Emila Elfriede, która zerwała z rodzinną tradycją i wybrała inny zawód. W czasie II wojny światowej Clara Wilhelmina z córką Elfriedą wyjechały z Bolesławca do krewnych mieszkających w Norymberdze, a następnie do Erlangen.
Z zachowanych pamiątek z Bolesławca pozostała Elfriedzie m.in. książka kucharska pradziadka Emila. Kilka pochodzących z niej przepisów zamieszczono w książce Haralda Saula Unvergessliche Küche Schlesien. Traditionelle Familienrezepte und ihre Geschichten, wydanej w Monachium w 2009 r.
Ciasto:
500 g mąki pszennej,
1 opakowanie proszku do pieczenia,
2 opakowania cukru waniliowego,
2 jajka,
8 łyżek mleka,
10 g cynamonu,
1 szczypta mielonych goździków.
Polewa:
Polewa cytrynowa z 150 g cukru pudru, 2 łyżek soku z cytryny i 1 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego.
Posypka:
Kolorowy cukier i posypka czekoladowa.
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać na stolnicy. Pośrodku zrobić wgłębienie i dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, mleko i przyprawy. Wszystko zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wyciąć koła z formy i położyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec 10-15 minut w temp. 180°C. Jeszcze ciepłe ciastka posmarować polewą cytrynową i posypać cukrem oraz posypką czekoladową.
Składniki:
200 g cukru,
100 g marchewki,
3 g cynamonu,
3 g szczypta mielonych goździków,
3 g gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
0,5 opakowania proszku do pieczenia,
300 g mąki pszennej,
100 g posiekanych migdałów,
100 g pokrojonych fig,
1 jajko,
2 łyżki mleka,
parę przepołowionych migdałów do ozdoby.
Cukier podgrzać w garnku, aż się rozpuści. Do cukru dodać startą marchewkę i przyprawy. Wszystko podgrzać. Po ostudzeniu dodać jajko.
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać na stolnicy, zrobić dołek i dodać ostudzoną masę cukrowo-marchewkową. Dodać pokrojone figi i migdały. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wymieszać jajko z mlekiem. Wyciąć formy z ciasta,i posmarować jajkiem z mlekiem i posypać migdałami. Piec 10-15 minut w średniej temperaturze na jasnobrązowy kolor.
Muzeum Ceramiki
11.00-17.00
Centrum Dawnych Technik Garncarskich
nieczynne
Punkt Informacji Turystycznej
10.00-16.00
Muzeum Ceramiki
11.00-17.00
Centrum Dawnych Technik Garncarskich
nieczynne
Punkt Informacji Turystycznej
10.00-16.00
Muzeum Ceramiki
nieczynne
Centrum Dawnych Technik Garncarskich
nieczynne
Punkt Informacji Turystycznej
nieczynne
Muzeum Ceramiki
nieczynne
Centrum Dawnych Technik Garncarskich
nieczynne
Punkt Informacji Turystycznej
nieczynne